Vanaf 1 juli duur schuldregeling korter

maandag 12 juni 2023
rekenmachine

Vanaf 1 juli 2023 verandert de duur van een schuldregeling. Nu duurt een schuldregeling nog 36 maanden en dit wordt 18 maanden. Dit geldt voor de wettelijke regelingen (de Wsnp), maar ook voor de regelingen bij Orionis Walcheren (de Msnp). De begeleiding die bij een schuldregeling hoort, kan wel langer kan duren dan 18 maanden.

Wat is een schuldregeling?
Een schuldregeling helpt mensen die hun schulden niet meer kunnen betalen. Er worden betaalafspraken gemaakt met de schuldeisers en als de regeling goed gaat, bent u daarna schuldenvrij. 

Hulp bij schulden bestaat niet alleen uit een schuldregeling, maar ook uit begeleiding. Bijvoorbeeld bij het omgaan met geld of bij het schuldenvrij blijven.

Waarom wordt de schuldregeling korter?
De regering heeft dit besloten omdat ze wil dat mensen met schulden sneller geholpen worden. Door een kortere schuldregeling zijn mensen eerder van hun schulden af en hebben ze dus ook eerder zicht op een toekomst zonder geldzorgen. De regering hoopt dat mensen zich sneller aanmelden voor schuldhulpverlening nu een schuldregeling korter duurt.

Wat zijn de voordelen?
Een kortere schuldregeling heeft voordelen.
-    Mensen hoeven minder lang af te lossen. Dat geeft meer rust en minder stress. 
-    Mensen kunnen sneller een nieuwe start maken en hun energie richten op de toekomst.
-    De drempel om hulp te vragen bij schulden wordt lager.

Heeft u vragen?
Misschien zit u zelf in een schuldregeling en heeft u hier vragen over. Stel deze dan aan uw schuldhulpverlener of bewindvoerder. Wilt u hulp bij uw schulden? Neem dan contact met ons op.
 

Deel dit artikel:
Afbeelding voor E-mail