Gasten bedienen, koken van de menukaart en een buffet klaarzetten. Met een werkbegeleider die kok geweest is bij een sterrenrestaurant. Het kan in het hart van ons gebouw: het bedrijfsrestaurant. In onze grote keuken leiden we horecamedewerkers op in hun eigen tempo, met extra persoonlijke aandacht en helemaal in de praktijk.

Wat doen we?

We bieden een mbo-1 opleiding op basis van werken en leren aan, via een leerroute met intensieve begeleiding: het participatielab. Ook bieden we een opfriscursus aan voor mensen met een bijstandsuitkering die al een startkwalificatie hebben. In 2 maanden stomen we hen klaar voor een baan in de horeca. Medewerkers met een arbeidsbeperking krijgen een blijvende, beschutte werkplek in ons bedrijfsrestaurant.

We geven les in de praktijk. Bijvoorbeeld door praktische workshops over rundvlees, schaal- of schelpdieren. Ook organiseren we regelmatig diners. Zo leren onze leerlingen en medewerkers een chique maaltijd te bereiden en te bedienen.
 

Hoe kunt u met ons samenwerken?

Heeft u een horecabedrijf en bent u op zoek naar personeel? Samenwerken met Orionis Walcheren kan op meerdere manieren. Onze cursisten met een bijstandsuitkering gaan na de opfriscursus graag bij u aan de slag.

Ook kunt u leerlingen van het participatielab een stageplaats geven. Een coach mbo Scalda helpt u bij de begeleiding. Onze medewerkers met een arbeidsbeperking kunnen op detacheringsbasis bij uw bedrijf werken. Onze jobcoaches begeleiden hen op de werkplek. 
 

Deelnemer aan het woord, re-integratie

Leo re-integreert sinds 6 weken bij Orionis Walcheren: “Ik train mijn hersenen en lichaam om weer op gang te komen. Na een kleine depressie moest ik weer opbouwen. Ik ben kok van beroep, maar hier kan ik mijn uren rustig uitbreiden, zodat ik niet vanuit stilstand hoef te solliciteren. Het contact met mensen en de bevestiging die ik krijg, helpen mij enorm. Als je thuis zit, ga je toch minder denken van jezelf. Het meest dankbaar ben ik voor de positieve aandacht. Dat er naar je geluisterd wordt. Dat ontroert me.”

Medewerker aan het woord

Stefan, medewerker bediening: “Ik werk nu 11 jaar bij Orionis Walcheren en heb ontdekt dat de bediening het beste bij me past. Omdat ik sociaal ben, attent naar de gasten en ik weet waar ik het over heb bij het aanprijzen van eten. Ik heb geleerd om overzicht te houden en kan nu meer dingen tegelijk dan 6 jaar geleden.

Ik ben dankbaar dat ik de horeca niveau 1 opleiding mocht doen. Het is leuk om te helpen bij evenementen zoals Film by the Sea of Onderstroomfestival. Orionis Walcheren is een heel leuk bedrijf, maar tot mijn 67ste hier blijven? Nee, mijn droom is om als gastheer of barman gedetacheerd te worden bij een restaurant of café.”

Oud-leerling aan het woord

Bas, zelfstandig werkend kok bij café-restaurant Soif in Vlissingen:
“Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en voor wie ik nu ben. Ik kwam 6 jaar geleden binnen met 2 linkerhanden en nu ben ik zelfstandig werkend kok. Iets wat ik eigenlijk mijn hele leven wilde. Die droom is uitgekomen.

Na 6 jaar bijstand wilde ik heel graag werken. Bij Orionis Walcheren volgde ik de niveau 1 horeca-opleiding. Daarna stelden ze Soif voor als werkgever. Ik werd aangenomen voor in de keuken. Ondertussen heb ik ook mijn niveau 2 opleiding gedaan. Ik vind het geweldig en wil hier niet meer weg!”
 

'Omscholen naar ander werk? Het kan!', interview met oud-leerling Remis, uit ons Klantenmagazine (mei 2022).

Opdrachtgever aan het woord

Annika, eigenaresse café-restaurant Soif:

“Als we mensen nodig hebben bellen we naar Orionis Walcheren. Zij bellen ons ook als ze mensen in traject hebben die ze bij Soif vinden passen. Soms voor een stage, soms voor een baan. Af en toe zit er een pareltje tussen, zoals onze kok die al 5 jaar bij ons werkt. Het gebeurt ook weleens dat iemand het niet in zich heeft, de horeca is hard werken.

Aan het begin van een traject krijg je vaak een compensatie op het uurloon. Dat is nodig om tijd in iemand te kunnen steken. Als je geduld, een goed team en de tijd hebt om je vak uit te leggen, is samenwerken met Orionis Walcheren zeker een aanrader. Je krijgt er veel voor terug!”

Wat levert het voor u op?

Als opdrachtgever profiteert u van vele voordelen:

 • U heeft toegang tot verschillende werksoorten onder één dak. Zo werkt u efficiënt en het bespaart vervoerskosten en tijd;
 • Onze certificeringen garanderen hoge kwaliteit. Zoals BRC en HACCP;
 • Uw product wordt volledig in Nederland gemaakt en dat werkt waardeverhogend;
 • Het draagt bij aan uw SROI- en MVO-doelstellingen;
 • U profiteert van onze expertise en die uit ons netwerk, zoals andere opdrachtgevers en HZ University of Applied Sciences;
 • We schalen flexibel op en af wanneer dat nodig is;
 • U kunt deelprocessen volledig aan Orionis Walcheren uitbesteden;
 • We hebben opslagcapaciteit en kunnen uw producten direct naar de klant verzenden;
 • Onze medewerkers werken precies, zijn gemotiveerd en trots op wat zij maken. Het komt bijna nooit voor dat we een fout moeten herstellen;
 • Het biedt een oplossing voor de krappe arbeidsmarkt.

Sociaal ondernemen loont!

Wat is de sociale impact als u samenwerkt met Orionis Walcheren?

Over 1 ding zijn wij het meest gepassioneerd. Dat is de invloed van werk op het leven van onze medewerkers en bijstandsgerechtigden. Een baan maakt hen gelukkig en biedt perspectief. Meedraaien op de arbeidsmarkt versterkt het gevoel van eigenwaarde en verantwoordelijkheid. De verhalen die wij dagelijks horen, bevestigen dat keer op keer.

En er zijn meer voordelen. Zoals:

 • U behaalt SROI- en MVO-doelstellingen;
 • U draagt bij aan het terugdringen van tekorten voor uw eigen gemeentelijke organisatie;
 • U draagt bij aan een arbeidsmarkt waarin iedereen de kans heeft om mee te doen.
   

Contact

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met Bart Niewenhuijse, Accountmanager Werkleerbedrijf:

Ons Klant Contact Centrum is bereikbaar via 0118-432700.

Wij helpen u graag verder en onderzoeken samen met u de mogelijkheden.