Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt koken en bedienen de gasten in ons bedrijfsrestaurant. Dat gebeurt onder begeleiding van een kok die in een sterrenrestaurant heeft gewerkt. Zo leiden we met extra persoonlijke aandacht nieuwe horecamedewerkers in hun eigen tempo op. Heeft u een horecabedrijf en bent u op zoek naar personeel? Samenwerken met Orionis Walcheren kan op meerdere manieren.

Wat doen we als horeca en wie zijn we?

Op diverse manieren leiden we mensen op tot horecamedewerker. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een mbo-1-opleiding te volgen (leerroute Participatielab). Hier hoort een intensieve begeleiding bij. 

Ook bieden we een opfriscursus aan voor mensen met een bijstandsuitkering die al ervaring in de horeca hebben of eerder een opleiding hebben gedaan. In 2 maanden zorgen we ervoor dat ze klaar zijn voor een baan in de horeca. Medewerkers met een arbeidsbeperking krijgen een blijvende werkplek in ons bedrijfsrestaurant.

We geven les in de praktijk. Bijvoorbeeld met workshops over rundvlees, schaal- of schelpdieren. Ook organiseren we regelmatig diners. Zo leren onze medewerkers een chique maaltijd bereiden en deze te bedienen.
 

Hoe kunt u met ons horeca personeel samenwerken?

Als u een horecabedrijf heeft en personeel zoekt, kunt u op meerdere manieren samenwerken met Orionis Walcheren. De mensen die nu een bijstandsuitkering ontvangen, gaan na de opfriscursus met plezier bij u aan de slag. De leerlingen van de mbo-1-opleiding komen graag stagelopen. Een docent/coach helpt u dan bij de begeleiding. Onze medewerkers met een arbeidsbeperking kunnen op detacheringsbasis bij uw bedrijf werken. Onze jobcoaches begeleiden hen op de werkplek. 

 

Personeel in de horeca aan het woord, re-integratie

Leo re-integreerde bij Orionis Walcheren:

“Ik heb hier mijn hersenen en lichaam getraind om weer op gang te komen. Na een kleine depressie moest ik het werken weer rustig opbouwen. Ik ben kok van beroep, dus hier kon ik mijn uren langzaam uitbreiden, zodat ik niet vanuit stilstand hoefde te solliciteren. Het contact met mensen en de bevestiging die ik kreeg, hebben mij enorm geholpen. Als je thuis zit, ga je toch minder goed denken over jezelf. Ik ben ook het meest dankbaar voor de positieve aandacht. Er werd hier naar mij geluisterd.”

Horeca medewerker aan het woord

Stefan is medewerker in de bediening:

“Ik werk al ruim tien jaar bij Orionis Walcheren en heb ontdekt dat de bediening het beste bij me past. Omdat ik sociaal ben, attent naar de gasten en ik weet waar ik het over heb bij het aanprijzen van eten. Ik heb geleerd om overzicht te houden en kan nu meer dingen tegelijk dan jaren geleden. Ik ben dankbaar dat ik de horeca niveau 1 opleiding mocht doen. Het is leuk om te helpen bij evenementen. Orionis Walcheren is een heel leuk bedrijf, maar tot mijn 67ste hier blijven? Nee, mijn droom is om uiteindelijk als gastheer of barman gedetacheerd te worden bij een restaurant of café.”

Oud-leerling aan het woord

Bas is zelfstandig werkend kok bij café-restaurant Soif in Vlissingen:

“Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en voor wie ik nu ben. Na 6 jaar in de bijstand wilde ik heel graag weer aan het werk. Bij Orionis Walcheren volgde ik de niveau 1 horeca-opleiding. Daarna stelden ze Soif voor als werkgever. Ondertussen heb ik ook mijn niveau 2 opleiding gedaan. Ik werk nu als zelfstandig kok en daarmee is mijn droom uitgekomen. Dit wilde ik eigenlijk al mijn hele leven.” 

'Omscholen naar ander werk? Het kan!', interview met oud-leerling Remis, uit ons Klantenmagazine (mei 2022).

Opdrachtgever aan het woord

Annika, eigenaresse van café-restaurant Soif, is één van onze vaste opdrachtgevers:

“Als we mensen nodig hebben, bellen we Orionis Walcheren. Andersom bellen zij ons als ze mensen hebben die ze bij Soif vinden passen. Soms gaat het om een stage, soms om een baan. Af en toe zit er echt een pareltje tussen, zoals onze kok. Die werkt nu al jaren bij ons. Maar het gebeurt natuurlijk ook weleens dat iemand niet op zijn of haar plek zit in de horeca, want het is hard werken. Aan het begin van een traject krijg je als werkgever vaak een compensatie op het uurloon. Dat is ook nodig om tijd in iemand te kunnen steken. Als je geduld, een goed team en de tijd hebt om je vak uit te leggen, is samenwerken met Orionis Walcheren zeker een aanrader. Je krijgt er namelijk veel voor terug.”

Wat levert het voor u op?

Samenwerken met Orionis Walcheren levert u als opdrachtgever vele voordelen op:

  • U heeft toegang tot meerdere diensten;
  • Onze certificeringen, zoals BRC en HACCP, garanderen hoge kwaliteit;
  • Het draagt bij aan uw SROI- en MVO-doelstellingen;
  • U profiteert van onze expertise en ons netwerk;
  • We bieden een oplossing voor de krappe arbeidsmarkt.

 

Wat is de sociale impact als u samenwerkt met Orionis Walcheren?

Werken heeft een grote invloed op het leven. Een baan maakt mensen gelukkig en biedt perspectief. Het versterkt bovendien het gevoel van eigenwaarde en verantwoordelijkheid. Door samen te werken met Orionis Walcheren zorgt u ervoor dat mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben aan het werk kunnen. Daarmee draagt u bij aan een arbeidsmarkt, waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen.

Contact

Bent u geïnteresseerd in onze diensten? Neem dan contact op met onze Accountmanager Bart Niewenhuijse. Hij bespreekt graag met u de mogelijkheden.