Orionis Walcheren heeft een convenant getekend met verschillende bewindvoerders. Door dit convenant is er een goede samenwerking. Inwoners van Walcheren kunnen rekenen op goede hulp en ondersteuning van de bewindvoerders. Hieronder leest u de volledige tekst van het convenant.   

Convenant samenwerking met beschermingsbewindvoerders in Walcheren

Dit is een convenant van openbaar lichaam Orionis Walcheren en beschermingsbewindvoerders. Openbaar lichaam Orionis Walcheren en De beschermingsbewindvoerders, zoals genoemd in bijlage twee.
Hierna ook gezamenlijk te noemen:
Partijen
Nemen het volgende in aanmerking:

  • Het dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor het aanbod van schuldhulpverlening aan inwoners die hun schulden niet kunnen aflossen op grond van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Deze taak is door de gemeenten op Walcheren overgedragen aan de gemeenschappelijke regeling Orionis Walcheren.
  • De beschermingsbewindvoerders zijn verantwoordelijk voor het vertegenwoordigen van de vermogensrechtelijke belangen van hun cliënten (art. 1:431 BW e.v.).
  • Steeds meer inwoners hebben ondersteuning nodig bij het omgaan met financiën. Als deze inwoners geen adequate ondersteuning willen of kunnen krijgen, kan hun financiële situatie escaleren of tot problematische schulden leiden (preventief) of als de situatie al geëscaleerd is en er ondersteuning nodig is voor het oplossen of verminderen van de financiële problemen (curatief).
  • Partijen vinden het belangrijk om de financiële redzaamheid van inwoners maximaal te bevorderen.
  • Een inwoner moet, zo kort als kan en zo lang als nodig, kunnen rekenen op de professionele begeleiding van zowel de beschermingsbewindvoerder als de gemeente.
  • Een goede samenwerking tussen Orionis Walcheren en de beschermingsbewindvoerders is een voorwaarde om aan te sluiten bij de hulpvraag van de inwoner met financiële problemen of de inwoner met een risico daarop. Het is ook een voorwaarde voor het bevorderen van zijn financiële redzaamheid.
  • Dit convenant draagt bij aan het terugdringen van armoede, geldzorgen en schuldenproblematiek onder de inwoners die financiële ondersteuning nodig hebben. Beide partijen spannen zich in om de best passende dienstverlening te bieden. Daarmee dragen zij bij aan het efficiënter inzetten van maatschappelijke middelen. Dit convenant is de uitwerking van deze afspraak.
  • Wederzijds vertrouwen en respect zijn noodzakelijk voor een goede samenwerking.

Komen partijen het volgende overeen:

Artikel 1: Begrippen en definities

  • Beschermingsbewindvoerder(s): wettelijke vertegenwoordiger voor Walcherse inwoners die vanwege verkwisting en/of problematische schulden of een geestelijke of lichamelijke toestand met problematische schulden door de rechtbank beschermingsbewind zijn opgelegd (Burgerlijk Wetboek Boek 1: Titel 19).
  • Orionis Walcheren: gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen op het gebied van werk, inkomen en schulden.
  • Dagelijks bestuur: het dagelijks bestuur van Orionis Walcheren
  • Inwoner(s): iemand die woonachtig is in de gemeente Middelburg, Veere of Vlissingen.

Artikel 2: Doelgroep en toepassingsbereik

De samenwerking tussen Orionis Walcheren en beschermingsbewindvoerders (en curatoren of mentoren) richt zich op inwoners die ondersteuning nodig hebben op het gebied van financiën en/
of schulden. De afspraken rond de instroom, beheer en uitstroom van inwoners bij beschermingsbewind richten zich specifiek op inwoners met (een risico op) financiële problemen.
Naast beschermingsbewindvoerders kunnen curatoren en mentoren zich ook aansluiten bij dit convenant. Budgetbeheer valt niet onder het toepassingsbereik van dit convenant.

Artikel 3: Doelstelling

Dit convenant heeft als doel de inwoner kwalitatieve ondersteuning te bieden bij geldproblemen- en zorgen zodat de inwoner op termijn schuldenvrij kan leven en binnen zijn persoonlijke capaciteiten
zelf zijn financiën kan beheren. De samenwerking tussen beschermingsbewindvoerder en Orionis Walcheren draagt hieraan bij. De samenwerking is gericht op:

  1. Het aanbieden van de meest passende hulp en ondersteuning aan de inwoner. Dat wil zeggen niet korter of langer ondersteuning dan in de individuele situatie van de inwoner nodig is en zo mogelijk een beweging te maken naar een lichtere vorm van ondersteuning.
  2. Kwalitatieve en efficiënte dienstverlening aan de inwoner bieden. De partijen blijven altijd in verbinding over de efficiëntie en de kwaliteit van de dienstverlening. Het convenant draagt bij aan een betere samenwerking, efficiënter werken en vermindering van administratieve lasten.
  3. Het zo snel mogelijk beëindigen van een schuldsituatie of perspectief op een schuldenvrij bestaan creëren.
  4. Dit wordt gerealiseerd door het maken van afspraken over uitstroom van beschermingsbewind en toeleiding naar een schuldhulpverlening.
  5. De genoemde doelstellingen kunnen alleen samen worden bereikt.

Artikel 4: Beoogd resultaat

De samenwerking tussen beschermingsbewindvoerders en Orionis Walcheren leidt waar mogelijk tot:

  • het terugdringen van armoede en schuldenproblematiek;
  • een efficiënte dienstverlening;
  • het sneller stabiliseren van de financiële situatie;
  • het voorkomen van financieel misbruik;
  • het vergroten van financiële redzaamheid;
  • het voorkomen of verminderen van financiële stress.

Artikel 5: Invulling van de samenwerking

Orionis Walcheren en beschermingsbewindvoerders hebben samen afspraken gemaakt over communicatie, werkprocessen en kwaliteitsborging. Jaarlijks maken we in gezamenlijk overleg afspraken
en stellen deze zo nodig bij.


Lid 1: Communicatie

  • Wederzijds vertrouwen en respect zijn noodzakelijk voor een goede samenwerking.
  • Tenminste één keer per jaar komen Orionis Walcheren en beschermingsbewindvoerders bij elkaar om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en werkafspraken te evalueren en zo nodig bij te stellen.
  • Beschermingsbewindvoerders kunnen gebruiken maken van hun eigen digitale omgeving. Hierdoor wordt het aanvragen van bijzondere bijstand, minimaregelingen en schuldhulpverlening makkelijker en efficiënter.

Lid 2: Werkprocessen

 

  • Om te zorgen voor een soepele samenwerking willen Orionis Walcheren en beschermingsbewindvoerders de werkprocessen zowel op het gebied van algemene en bijzondere bijstand als op het gebied van schuldhulpverlening op elkaar laten aansluiten. Het uitwisselen van informatie over deze werkprocessen is een onderdeel van deze samenwerking. Afspraken hierover zijn vastgelegd in de werkafspraken.

Lid 3: Kwaliteitsborging

  • Van de beschermingsbewindvoerder wordt verwacht dat hij inhoudelijk goed op de hoogte is van de werkwijze, bijbehorende beleidsregels en gestelde eisen door Orionis Walcheren inzake algemene en bijzondere bijstand en schuldhulpverlening.
  • Van Orionis Walcheren wordt verwacht dat zij op werkdagen goed bereikbaar zijn, adequaat reageren en binnen de wettelijke afhandelingstermijn besluiten nemen.
  • Van de bewindvoerders wordt verwacht dat zij op werkdagen goed bereikbaar zijn voor Orionis Walcheren. Indien één van de betrokken partijen niet aan de wederzijdse verwachtingen voldoen gaan zij hierover met elkaar in gesprek.
  • De beschermingsbewindvoerder moet benoemd zijn door de rechtbank. Als een deelnemende beschermingsbewindvoerder onder verscherpt toezicht wordt gesteld dient dit doorgegeven te worden aan Orionis Walcheren en gaan zij hierover met elkaar in gesprek. Orionis Walcheren behoudt altijd het recht om het convenant eenzijdig op te zeggen.
  • Bij aanhoudende of ernstige kwaliteitsproblemen bij de beschermingsbewindvoerder wordt er door Orionis Walcheren een melding gemaakt bij de afdeling Toezicht van de Rechtbank.

Artikel 6: Verschil van mening

Alle geschillen tussen partijen in verband met dit convenant worden in goed onderling overleg tussen de Partijen beslecht.

Artikel 7: Onvoorziene omstandigheden

  1. Indien zich onvoorziene omstandigheden voordoen die van dien aard zijn dat dit convenant naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid behoort te worden gewijzigd, treden partijen over de noodzaak van wijziging van dit convenant in overleg.
  2. Partijen treden in overleg binnen twee weken nadat een partij de wens daartoe aan de andere partijen schriftelijk heeft meegedeeld.
  3. Indien het overleg niet binnen acht weken tot overeenstemming heeft geleid, mag elke partij dit convenant met inachtneming van een opzegtermijn van een maand schriftelijk opzeggen.

Artikel 8: Beëindiging van het convenant

Onverminderd artikel 7, derde lid, kan elke partij dit convenant daarnaast met inachtneming van een opzegtermijn van een maand schriftelijk opzeggen om elke andere, mits schriftelijk toegelichte,
reden.

Artikel 9: Inwerkingtreding, looptijd evaluatie en wijzigingen

  1. Dit convenant treedt in werking met ingang van 1 januari 2025 en wordt aangegaan voor de looptijd van één jaar met stilzwijgende verlenging.
  2. Partijen treden uiterlijk 6 maanden voor de in het eerste lid bedoelde datum in overleg over voortzetting van dit convenant.
  3. Vastgesteld door het dagelijks bestuur op 5 september 2024 en door betrokken partijen ondertekend te Vlissingen op 12 december 2024.